Vad händer om bältros inte bryta ut?

Definition

När någon upplever en flareup av varicella zoster-virus (VZV), det virus som orsakar vattkoppor, uppstår bältros. Enligt Mayo Clinic, bältros kännetecknas generellt av två huvudsakliga symtom: smärta, vilket kan vara mycket svår, och utvecklingen av en svidande utslag på vägen mot ett drabbade nerv. Dock utvecklar ett mycket litet antal människor inte ett utslag av reaktivering av VZV; Detta är ett tillstånd som kallas zoster sine herpete. Andra människor kan utveckla endast en mycket liten utslag som går obemärkt av sig själva och eventuellt av läkare. Detta tillstånd kallas zoster cum herpete minimo.

Betydelse

Enligt American Academy av husläkare (AAFP), kan zoster sine herpete vara mycket svårt att diagnostisera, som tillhörande smärtan kan lätt förväxlas med andra tillstånd.

För att upptäcka VZV i avsaknad av sår, enligt University of Maryland Medical Center, kan du köra ett antal tester. Dessa inkluderar en virusodling från ryggmärgsvätskan (även om det är dyra och mindre exakt än andra tester), ett immunofluorescens test att upptäcka antikroppar mot viruset och polymeras-kedjereaktion tester för att hitta bevis för viruset genetiskt material.

Behandling

Det är viktigt att söka omedelbar läkarvård för uppkomsten av plötslig smärta, med eller utan ett utslag. Om zoster sine herpete inträffar, tid sannolikt kommer att gå förlorade utesluter andra villkor och det är viktigt att börja antiviral terapi för förvaltningen av bältros så snart som möjligt. Människor som inte utvecklar bältros sår kräver inte användning av medel som lidokain och capsaicin för aktuell förvaltning av smärta. Alla läkemedel bör användas som anges av en läkare för lindring av symtom och att minimera komplikationer av villkora.

Överväganden

En person som har haft ett utbrott av bältros, med eller utan sår, utseende är också sårbara för ett nytt utbrott eftersom viruset aldrig helt lämnar systemet. Människor över 60 som har friskt immunsystem inte och gravid år kan vaccineras mot bältros, även efter att ha haft tidigare utbrott, enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Människor bör tala med sin läkare om allergier innan att vara vaccinerade mot bältros, som potentiellt allvarliga allergiska reaktioner mot komponenter av vaccinet är möjligt.