Vad man ska använda om Finacea inte fungerar för Rosacea

Finacea eller Azelainsyra syra är en topikal gel används för att behandla mild till måttlig rosacea. Finacea har visats i studier att vara effektiva vid behandling av rosacea, men patienter som är överkänslig mot propylenglykol eller andra element av gel sammansatta kan inte använda den. Om Finacea inte är effektiv vid behandling av rosacea, finns det andra möjliga behandlingar som din läkare kan rekommendera.

Vad läkarna behandla

Rosacea symptom inkluderar rodnad, ansiktsrodnad, trasiga blodkärl, stötar, papler och pustler. Rosacea patienter upplever också brännande och svidande hud i ansiktet, klåda och irritation. En variant som kallas okulär rosacea också svarar på olika behandlingsprotokoll som minskar triggers för rosacea. Villkoret visas i tre stadier eller faser. Före rosacea är ihållande rodnad i ansiktet. I vaskulär rosacea, blodkärlen sväller och blir synliga och huden blir irriterad och peeling. Inflammatoriska rosacea manifest som små röda knölar eller pustler sprider sig över näsa, kinder, panna och haka.

Medicinering

Alternativ till Finacea inkluderar utvärtes läkemedel som antibiotika såsom metronidazol och aktuella salvor som tretinoin och bensoylperoxid. Läkare kan också ordinera orala antibiotika som tetracyklin, minocyklin och erytromycin. En kraftfull oral medicinering kallas isotretinoin eller Accutane används om andra mediciner misslyckas. Isotretinoin hämmar talgkörtlar så de inte producerar mycket olja. Detta läkemedel behöver noggrann övervakning av en hudläkare. Okulär rosacea kan också behandlas med perorala antibiotika eller steroid ögondroppar.

Kirurgi

Om huden skadas permanent av rosacea, kan kirurgiska ingrepp som laserkirurgi och elektrokirurgi användas att minska synligheten av blodkärl och vävnad högar runt pannan och hakan och förbättra utseendet på hud i ansiktet.

Biverkningar

Biverkningar av Finacea inkluderar brännande och svidande, klåda, fjällning, torr hud, ansamling av vätska under huden, akne, seborré och ljuskänslighet. Långvarig behandling kan vara nödvändigt att hantera sjukdomen. Det finns inget botemedel för rosacea, men med behandling villkoret kan hanteras och hudskador kan förhindras.