Hur snabbt bli av Pityriasis Rosea

Pityriasis rosea är en utslag som påverkar midsection för ungdomar och barn. Dess orsak är okänd, men vissa stammar av mänskliga herpesviruset har varit inblandade. Det går oftast bort i 4-8 veckor. Hälften av dem som drabbas av hade en luftvägsinfektion som föregick dess utseende. Detta tyder på att en normal, frisk immunförsvar bekämpar vad orsakar pityriasis rosea; att bli av med det respiratoriska problemet kan därför vara den bästa strategin att snabbt bli av med den. Klåda och unsightliness är dess obehagliga symptom.

Instruktioner

• Se en läkare om att få medicin för att påskynda återhämtningen. Antivirala läkemedel (aciklovir och famciklovir) eller antibiotika (erytromycin) kan minska varaktigheten för en eller två veckor. Orsaken till pityriasis rosea är okänd, så om du vill använda en medicin som bekämpar virus eller bakterier är oklart. Men, eftersom ett starkt immunförsvar verkar kunna bekämpa den, antingen typ av medicin kan vara fördelaktigt.

• Använd steroid krämer, perorala antihistaminer (du behöver ett recept från din läkare) och ljusterapi (solljus, solarium) att bli av med klåda.

• Ha en läkare undersöka fläckarna om du är osäker på om pityriasis rosea är rätt diagnos. I ett tidigt skede liknar det andra hudsjukdomar, som ringorm, sekundär syfilis och psoriasis. Lära sig att det är något annat än kan pityriasis rosea leda till snabbare behandlingsresultat.

• Undvik ansträngande motion om svettning gör klåda värre.

Tips & varningar

  • Kontakta din läkare om utslagen inte har gått bort inom tre månader.