Fördelar med Vitamin C för hud

Vitamin C är askorbinsyra, vanligt förekommande i citrusfrukter som apelsiner, mandariner, citroner och färska grönsaker. Betraktas som ett viktigt näringsämne för vår kropp, kan det bara hittas i livsmedel. Det stöd immunsystemet genom att hjälpa våra kroppar stå emot infektioner. Dessutom, är C-vitamin en avgörande faktor för vår kropp enzymproduktion som har fördelar för många system i kroppen.

Historia

I världshistorien är C-vitamin kanske mest känd för att vara ansluten till förebyggande av skörbjugg i sjömän. De brittiska marinen flottorna som 1700-talet övervanns genom detta tröttande sjukdom tills James Lind upptäckte att citronsaft var att bota och förebygga för den. Seglare från där på var tvungna att bära citrusfrukter att hålla från denna dödliga sjukdom. Det tog fram till 1932 för askorbinsyra som skall destilleras direkt från citroner.

Frukt källor

De bästa, rikaste källorna av C-vitamin är färsk frukt och grönsaker. Främst citrusfrukter, men också nypon, acerola körsbär, papaya, jordgubbar och cantaloupemelon ge vitamin C i frukt.

Vegetabiliska källor

Röd och grön paprika, broccoli, Bryssel pipar, sparris, vitkål och andra gröna bladgrönsaker är också källor till vitamin C. C-Vitamin kosttillskott finns också att öka kosten, men färska livsmedel sorten har fortfarande de bästa resultaten för att C-vitamin i våra kroppar regelbundet.

Funktioner av C-Vitamin för hud

En av de centrala funktionerna i C-vitamin är att hjälpa form och underhålla kollagen, kroppens bindväv. Kollagen finns i hud, leder och brosk. C-vitamin hjälper huden läka såren och dra åt och stärka huden vilket ger form och stöd till kroppen. Viss forskning har visat att ta C-vitamin kan hjälpa läka huden bensår orsakade av thalassaemia. Övergripande, vitamin C bästa funktion för huden är att hålla det friska och starka.

Dosering

En daglig rekommenderade dos av C-vitamin är 2-4 gram med regelbunden motion och hälsosam kost. Under tider av sjukdom, kan fördubbla eller tredubbla din C-vitamin intag bidra till att minska dina symtom snabbare. Läkare rekommenderar sprida ut intaget av C-vitamin över fyra till sex doser per dag, att hålla från överbelastning ditt system. För mycket C-vitamin kan orsaka diarré, då du definitivt vill skära ned din kvantitet.