Typer av trigeminusneuralgi

12/16/2012 by admin

Trigeminusneuralgi (TN), även känd som tic douloureux, är en sällsynt neurologisk sjukdom som påverkar trigeminusnerven. Medan det finns ingen bot för sjukdomen, finns det behandlingsalternativ alltifrån receptbelagda läkemedel till kirurgi.

Typer

Trigeminusnerven körs på vardera sidan av ansiktet, strålar utåt från sidan och fläkta ut från pannan ner till käken. För att få en uppfattning om hur detta ser ut, placera hälen på din hand på örat och sprida dina fingrar ut. Trigeminusneuralgi är, enligt webbplatsen för det nationella institutet för neurologiska sjukdomar och Stroke, "ett kroniskt smärttillstånd som orsakar extrema, sporadisk, plötslig brännande eller smärta chock-liknande ansikte. Smärtan varar sällan mer än några sekunder eller en minut eller två per avsnitt. Intensiteten i smärtan kan vara fysiskt och mentalt invalidiserande. TN smärtan känns vanligen på ena sidan av käken eller kinden. Avsnitt kan pågå i dagar, veckor eller månader i taget och sedan försvinna i månader eller år."

Det finns två typer av trigeminusneuralgi: traditionella trigeminusneuralgi och bilaterala, vilket betyder att den uppstår på båda sidor av ansiktet. Bilaterala TN är extremt sällsynt.

Effekter

Trigeminusneuralgi orsakar intensiv smärta att skjuta över hela ansiktet. Detta kan utlösas genom att röra vid vissa delar av ansiktet (olika för varje patient), eller det kan vara en kontinuerlig skarp smärta. TN får äta vissa livsmedel eller borstar tänderna smärtsamma.

Behandling

Det finns inget botemedel för trigeminusneuralgi. Det finns receptbelagda läkemedel som kan användas för att behandla symtomen, som antiseizure läkemedel, kramplösande läkemedel och tricykliska antidepressiva. Enligt webbplatsen för det nationella institutet för neurologiska sjukdomar och Stroke är"typiska analgetika och opioider inte vanligtvis hjälp vid behandling av den skarpa, återkommande smärta orsakad av TN. Om medicinering inte lindra smärta eller ger oacceptabla biverkningar såsom överskott trötthet, kan kirurgisk behandling rekommenderas. Det finns flera Neurokirurgiska procedurer. Några är gjort på polikliniskt, medan andra är mer komplexa och kräva sjukhusvård. Vissa patienter väljer att hantera TN med kompletterande tekniker, oftast i kombination med läkemedelsbehandling. Dessa metoder inkluderar akupunktur, biofeedback, vitamin terapi, nutritionsbehandling och elektrisk stimulering av nerver."

Lovande forskning har publicerats länka antidepressiva och Antiepileptiska läkemedel för behandling av kronisk smärta. Denna studie, utförd av Drs. Morris Maizels och Bill McCarberg av Kaiser Permanente i Kalifornien och publicerades i den 1 februari 2005, frågan om amerikansk familj läkare, var först att överväga vissa nontricyclic antidepressiva, som Wellbutrin, för sjukdomar som trigeminusneuralgi. Forskarna drog slutsatsen att "den smärtstillande effekten av dessa läkemedel är oberoende av deras antidepressiv effekt."

Prevalensen

Enligt internationella strålkirurgi föreningens hemsida, "ungefärligt 14.000 människor utvecklar TN varje år i USA; ca 140 000 människor har villkoret". Den exakta orsaken till trigeminusneuralgi är inte känt.

Missuppfattningar

Trigeminusneuralgi påverkar främst patienter som är 50 eller äldre. Det kan dock förekomma i alla åldrar. Läkare som inte används för att behandla sjukdomen kan bortse från det i en yngre patient. Dessutom är det tänkt att vara en länk mellan trigeminusneuralgi patienter som är yngre än 50 och multipel skleros.

På grund av närheten till trigeminusneuralgi smärta och sinus eller tandvärk, lider många patienter av flera rotfyllningar innan en diagnos ställs. Ofta är det en tandläkare eller öron, näsa och hals (ENT) läkare som gör den första remiss till en neurolog.

Relaterade inlägg