Bestämda tecken på Herpes

04/25/2010 by admin

Det finns mer än 100 olika typer av herpes, även om de flesta människor känner bara igen två eller tre olika typer. Bland de vanligaste är herpes simplex 2 (genital herpes), vattkoppor, bältros, herpes simplex 1 (munsår) och Epstein-Barr. Alla dessa villkor orsakas av herpesvirus, och det finns inget botemedel. Många tecken och symtom på herpesvirus är snarlika men varierar beroende på platsen för utbrottet.

Munsår

Munsår orsakas herpes simplex virus 1 (HSV1). Enligt International Herpes Management Forum är munsår en av de vanligaste formerna av herpes. Tecken på munsår inkluderar en blåsa som bildar längs läppen linjen eller längs kanten av läpparna. Det kan vara del av ett kluster av blåsor och smärtsamma vid beröring eller när läpparna är sträckta för att Le. Som blåsan åldrar, det spricker och bildar en skorpa runt den. Under hela denna period, HSV1 är mycket smittsam och kan påverka någon del av kroppen som kommer i kontakt med munsår.

Genital Herpes

Genital herpes orsakas av herpes simplex virus 2 (HSV2). Enligt Planned Parenthood, kanske i många fall människor som har herpes inte inser de har ett utbrott, särskilt om utbrottet sker i en del av kroppen inte syns. Typiska platser för ett utbrott omfattar runt vulva (inre och yttre blygdläpparna), penis och de runt anus. Andra platser ett utbrott kan förekomma är inne i slidan, runt livmoderhalsen och i urinröret. Liknar munsår, ett utbrott kan vara en enda blåsa eller kluster av blåsor som bryter och utveckla en skorpa. Under denna tid är ett utbrott mycket smittsam.

Vattkoppor

Chicken pox är en annan herpesvirus som är mycket vanligt. Det är vanligast bland barn, men ibland en vuxen som inte har exponerats för viruset i barndomen kommer bli infekterade med virus. Enligt International Herpes Management Forum är chicken pox en av de vanligaste formerna av herpesvirus på planeten. Ett utbrott av vattkoppor börjar ofta med ett kluster av blåsor och hög feber. Blåsor visas över hela kroppen och kan klia. Efter en period av några dagar, blåsorna sprack och bilda en skorpa. Under hela denna period och så länge som barnet kör en feber, är vattkoppor mycket smittsamt.

Bältros

Bältros orsakas av varicella zoster, samma virus som orsakar vattkoppor. De flesta som har bältros kommer att ha haft vattkoppor någon gång i sitt liv. Bältros är oerhört smärtsamt eftersom nerverna nära blister patchar också är inflammerade. Enligt International Herpes Management Forum, fläckar av blåsor kan bildas var som helst på kroppen men är särskilt vanligt på stammen. Liknar andra former av herpes, blåsorna kommer att brista och bilda en skorpa. Bältros anses inte en fullt smittsam sjukdom och kan visas i individer som som har haft en episod av vattkoppor tidigare i livet som är under stress eller har ett nedsatt immunförsvar.

Epstein-Barr

Epstein-Barr är känd som orsak till mononukleos (även kallad mono eller glandular mono). Enligt Mayo Clinic, symtom på Epstein-Barr visas efter en inkubationstid på fyra till åtta veckor och inkluderar feber, trötthet, halsont, huvudvärk, svullna lymfkörtlar, svullna tonsiller, hudutslag och natt svettningar. Mono varar i flera veckor och, i svåra fall, upp till flera månader.

Relaterade inlägg