Exempel på goda bakterier

11/27/2010 by admin

Bakterier är encelliga djur, osynliga för blotta ögat. Den noterade naturforskaren Stephen Jay Gould skrev i sin artikel "Planet av the bakterier" som bakterier stod för allt liv på jorden för det första två miljarder år livet fanns här. De gör fortfarande mer än hälften av biomassa (living saker av vikt) av liv på jorden idag. Bakterier kan överföra hemska sjukdomar (som pesten), men de kan också vara till nytta för människor.

Matsmältningen

Du har miljarder av bakterier i kroppen just nu. Enligt berömda tysk mikrobiolog Robert Koch svarar de för cirka 10 procent av din totala kroppsvikt. De flesta av dessa bakterier lever i mag-tarmkanalen och fördelaktigt. De är viktiga för matsmältningen, och de hjälper också i produktionen av vitamin K, som människor behöver men inte kan tillverka utan bakterier. Bakterier också stöd på att återuppbygga mage och tarm slemhinnan, som förstörs hela tiden av magsafter. Du kan få en uppfattning om hur många bakterier är i matsmältningssystemet av insåg att 95 procent av vår avföring består av döda bakterier. Denna nivå av ömsesidigt fördelaktigt interaktion har tillkommit eftersom människor och våra "gäst" bakterier har varit tillsammans utvecklas under miljontals år.

Mat

Vissa bakterier har en fantastisk effekt på mjölk. De omvandlar laktos--det primära sockret i mjölk--i mjölksyra. Detta gör mjölken surare, som dödar alla bakterier och förhindrar ytterligare bakterier kommer in mjölken: bakterier inte kan existera i en sur miljö. Från en näringsmässig synvinkel ger denna process ett brett utbud av hälsosamma, läcker och proteinrik livsmedel, såsom ost, yoghurt, kefir, gräddfil och kärnmjölk. Bakterier också spela viktiga roller i bearbetning av andra livsmedel som choklad och kaffe. Bakterier är inte nödvändiga för jäsning av alkoholhaltiga drycker (jäst inte är bakterier), men de är ofta en viktig del i smaken.

Återvinning

Om det inte vore för bakterier, skulle världen vara mycket mer farligt (och äckligt). Bakterier är de viktigaste krafterna som verkar på kropparna av döda växter och djur som de sönderfaller. Bakterier är instrumental i hur naturen återvinner organiskt material samt i återvinning värdefulla näringsämnen. Kväve, en del av aminosyrorna som är byggstenar i proteiner, är en grundläggande förutsättning för allt levande. För mycket kväve skulle bo instängda i marken, inte vore det för "kvävefixerande" bakterier som hjälper växternas rötter extrahera kväve.

Relaterade inlägg