Historien om hjärtat transplantat

Hjärttransplantation fortsatte från utvecklingen av cardiosurgery samt andra organtransplantationer framgång. De patienter som genomgick de första hjärtat transplantat hade en hög dödlighet, men utvecklingen av en bättre medicinering för att förhindra avstötning ledde till hjärttransplantation bli en acceptabel form av behandling. Behovet av givare hjärtan har inspirerat en uppfinning och användning av konstgjorda hjärtan för transplantation.

Utvecklingen av hjärtkirurgi

Hjärtkirurgi utvecklades under andra världskriget när Dwight Harken, en armékirurg, skapat en metod att ta bort granatsplitter från hjärtan av sårade soldater. Hans metod omfattade inte stannar hjärtat, men hans framgång inspirerat andra former av mindre cardiosurgery. Mer komplexa hjärtproblem krävs stannar hjärtat, men en person kunde leva i fyra minuter utan blod pumpning genom hans ådror. Bill Bigelow, läkare vid University of Minnesota, kom upp med idén att kyla kroppen, vilket skulle ge kirurger ett fönster 10 minuter där patienten kunde överleva utan hjärtat pumpa blod. Detta gjorde den första hjärtoperationer 1952. Framgången för denna operation stimuleras ytterligare framsteg i cardiosurgery.

De första hjärtat transplantat

Första hjärtat transplantationerna följde på både utveckling av cardiosurgery och den första framgångsrika njuren transplantera 1963. Den första hjärttransplantation, som använde ett hjärta från en schimpans, skedde 1964, men var ett misslyckande. Christian Barnard, cardiothoracic kirurg i Kapstaden, Sydafrika, utförde den första hjärttransplantationen från mänskliga donatorer i 1967. Sin patient dog 18 dagar efter operationen eftersom hans kropp avvisade transplantationen.

Svårigheter

Barnard och andra läkare fortsatte att prova hjärttransplantation, men avvisande och infektion förföljt sina ansträngningar. Enligt Lawrence Cohn, 99 hjärtat transplantat ägde rum i året efter Barnards första försöket, men de svårigheter och hög dödlighet övertalade de flesta att ge upp praxisen. Dessutom utbröt allmänhetens oro under 1960-talet över hur donerade organ, inklusive hjärtan, skulle erhållas; oron var att olycksoffer som var organdonatorer skulle ha deras död skyndade längs.

Återkomsten av hjärtat transplantat

Utvecklingen av ciklosporin, en medicin från en norsk svamp med immunosuppressiva egenskaper, ledde till ett uppsving för hjärtat transplantat på 1980-talet. Ciklosporin hindrade kroppen från att förkasta organtransplantationer utan att helt förstöra immunförsvaret. Detta ledde till en brant nedgång i dödligheten som läkare hade mer kontroll över infektion samtidigt vara kompetent att förhindra avstötning.

Uppfinningen av konstgjorda hjärtan

Availablity givare hjärtan har varit ett bekymmer eftersom hjärttransplantation började, och så att forskare har undersökt möjligheten att transplantera konstgjorda hjärtan. En amerikan, Denton Cooley, först transplanterade ett konstgjort hjärta gjort av plast till en patient som väntar på en givare hjärta 1969. Det konstgjorda hjärtat arbetade för de tre dagar som patienten fick vänta, var men visar tecken på misslyckande när det byttes. Robert Jarvik, ledde vid University of Utah, ett team i utvecklingen av ett konstgjort hjärta för permanent användning. Jarvik's team transplanterade deras anordning in i en patient i 1982. Han bodde i fyra månader. Resultaten uppmuntrade andra att utöva uppfinningen av konstgjorda hjärtan medan Jarvik fortsatte att revidera sin design. Den största prestationen i användning av konstgjorda hjärtan kom år 2000 när Jarviks senaste design var transplanteras in i en 61-årig patient. Patient bodde i sju år med konstgjort hjärta, motiverande ytterligare forskning och utveckling av konstgjorda hjärtan.