Lista över livsmedel som innehåller urinsyra

Lista över livsmedel som innehåller urinsyra

Urinsyra är en viktig antioxidant i kroppen. Det hjälper till att förhindra skador på blodkärlen. Urinsyra finns naturligt i vissa livsmedel men också produceras när njurarna bryta ner puriner som finns i en mängd olika livsmedel. Konsumtionen av livsmedel som innehåller mycket puriner kan vara problematiskt för personer med njurproblem och kan leda till utvecklingen av en form av artrit kallas gikt. Den genomsnittliga personen behöver inte vara berörda med konsumerar livsmedel som innehåller urinsyra och puriner. Gikt drabbade bör dock begränsa sitt intag för att minska effekterna av sjukdomen.

Animaliskt kött och skaldjur

Animaliskt kött som biff, kyckling, fläsk och skaldjur innehåller betydande mängder av puriner och urinsyra. Rött kött innehåller mer än fjäderfä och skinka. Fjäderfä och skinka fortfarande innehåller tillräckligt för att orsaka inflammation i gikt drabbade vilket bör ätas med måtta. Bacon bör undvikas eftersom det innehåller mycket höga halter av puriner beroende på det sätt det bearbetas. Inälvsmat som njurar, lever, hjärna och bräss innehåller det högsta beloppet av puriner på 1000 mg eller mer per 3,5-oz. servering. Sardiner, sill, makrill och musslor är seafoods som innehåller liknande belopp av puriner.

Alkohol och jäst

Livsmedel som innehåller höga mängder jäst innehåller också höga halter av puriner. Även om de flesta bröd vi konsumerar innehåller jäst, de innehåller inte tillräckligt för att ändra nivåerna av urinsyra i blodet och har inte undvikas. Urinsyra finns naturligt i alkohol och vissa alkoholhaltiga drycker som öl innehåller jäst. Detta innebär att alkohol bör undvikas av personer med njurproblem eller gikt.

Grönsaker och baljväxter

Vissa grönsaker och baljväxter innehåller stora mängder av puriner men är inte lika skadligt som puriner finns i kött, fisk och jäst. Grönsaker som innehåller 5 till 100 mg av puriner per 3,5-oz. portion inkluderar sparris, blomkål och spenat. Baljväxter som innehåller denna mängd puriner inkludera kidneybönor, limabönor, marinen bönor, linser och ärtor.

Matlagning grönsaker verkar ha liten effekt på mängden av puriner. Gikt drabbade kan därför äta dessa grönsaker och baljväxter kokta eller råa så länge som det är med måtta. De som har ingen historia av njurproblem ska inte oroa mängden dessa grönsaker och baljväxter de konsumerar eftersom vegetabiliska puriner inte påverka nivåerna av urinsyra i kroppen som köttbaserade puriner har.