Tecken & symtom: Torra ögon & ömmande leder

Tecken & symtom: Torra ögon & ömmande leder

Friska ögon har kontinuerlig skydd som erbjuds av en filma av tårar som bevarar bekväma, tydlig vision. Torra ögon orsakas av onormal flytande produktion i tår körtlar och kan förekomma i män eller kvinnor i varierande åldrar. Enligt Mayo Clinic är torra ögon förknippade med flera potentiella medicinska tillstånd. Torra ögon tillsammans med värkande leder kan vara ett tecken på ett tillstånd som Sjögrens syndrom, reumatoid artrit eller lupus.

Sjögrens syndrom

Sjögrens syndrom är en immun sjukdom som initialt påverkar körtlar och slemhinnor i ögon och mun som utsöndrar fukt. Torr, brännande och kliande ögon som känner som om det finns sand eller grynighet i dem är en av de främsta symtomen av sjukdomen. Ytterligare Sjögrens syndrom symtom är svullnad, stelhet och smärta i lederna.

Enligt Mayo Clinic, kvinnor är mer benägna än män att utveckla Sjögrens syndrom och det mer vanligen diagnostiseras hos personer över 40 år. Sjögrens syndrom är ofta initialt behandlas med läkemedel för att hantera symtom som ögondroppar för att smörja ögonen, NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel) att lindra ledvärk eller läkemedel såsom cevimeline som kan öka saliv och riva produktionen. Tår duct kirurgi är också möjligt att lindra torra ögon.

Reumatoid artrit

Reumatoid artrit (RA) är en autoimmun sjukdom som orsakar den drabbade personens immunförsvar att anställa förödelse på resten av personens kropp. Sjukdomen kännetecknas av ledvärk, svullnad, värme och rodnad som förekommer på båda sidor av kroppen. Reumatoid artrit kan dessutom påverka andra områden av kroppen, såsom tår trummorna (orsakar torra ögon).

Enligt Mayo Clinic, RA är mellan två och tre gånger mer sannolikt att inträffa i en kvinna än en man och oftast dyker upp i åldrarna 40 till 60. Det finns inget botemedel för RA; läkemedel kan dock användas att lindra obehag, minimera ledskador och kontrollera immunförsvaret. Ytterligare behandlingar inkluderar sjukgymnastik och operation för att reparera fogar som är skadade.

Lupus

Det finns fyra typer av lupus inklusive läkemedelsinducerad, neonatal, discoid lupus erythematosus och, den vanligaste formen, systemisk lupus erythematosus. Sjukdomen kan vara lätt eller svår och orsaka symtom som ledvärk och torra ögon åtföljs av förändringar i vikt, trötthet, feber, utslag i form av en fjäril över kinder och näsa, hår förlust och mun sår.

Lupus behandlingar är ofta baserade på enskilda symptom. NSAID, kortikosteroider och mot malaria mediciner används ofta för att bekämpa sjukdomen och lindra ledvärk och obehag. Utvärtes läkemedel kan användas för att behandla hudutslag och patienter med mer aggressiva former av sjukdomen kan behöva starkare mediciner eller högre doser.