Skillnader mellan symptom på ALS & MS

Amyotrofisk lateralskleros (ALS) och multipel skleros (MS) är mycket olika sjukdomar men är ofta förvirrad eftersom de båda innehåller "skleros" i sina namn. Båda illnesses är neurologiska, men MS angriper myelin medan ALS påverkar de motoriska nervcellerna.

Funktioner

Kroppens immunförsvar angriper myelin slidor som täcker nerver i MS. Med ALS, nervceller i hjärnan och ryggraden påverkas och nervceller dör så meddelandena de bär till hjärnan inte kan skickas.

Symtom

Symtom på MS är domningar, ataxi, dimsyn, svårigheter att gå, urinblåsa och tarm problem, smärta och trötthet. ALS orsakar tal problem, svårigheter att svälja, andningsproblem, muskelsvaghet, förlamning och muskelkramper.

Behandling

MS behandlas av en av fem injicerbara behandlingar: Betaseron, Tsybri, Avonex, Rebif och Copaxone. Riluzole används för att behandla ALS och kan förlänga livet. andra läkemedel används för att behandla olika symtom.

Betydelse

ALS påverkar ungefär 30 000 amerikaner. Cirka 400.000 amerikaner har MS.

Överväganden

Det finns inget botemedel för ALS och MS. Båda sjukdomar kan förvärras med tiden. Personer med MS live full livslängd medan de med ALS lever normalt fem till 20 år efter diagnos.

Varning

Personer med MS eller ALS bör alltid rådfråga en läkare om förvärrade symtom uppträder.