Det bästa sättet att behandla myom

03/24/2011 by admin

Myom är godartade utväxter nära eller i livmodern. De är vanliga och ofta inte orsakar symtom eller kräver någon behandling. De kan dock orsaka smärta, tryck och kraftig blödning. När myom orsaka dessa symtom, är behandling nödvändig.

Läkemedel för att behandla muskelknutor

Läkemedel för fibroid behandling ordineras främst för att lindra symtom. Ingen medicinering raderar myom. En typ av läkemedel är gonadotropinfrisättande hormon agonist eller Gn-RH agonist. Dessa fungerar till släpp östrogen och progesteron nivåer, vilket orsakar dina perioder att stoppa och oftast krympande fibroids.

Ett annat läkemedel som kan lindra fibroid problem är progestin-releasing spiraler (IUD). Födelse kontroll enheten arbetar för att lindra den kraftiga blödningar och smärta i samband med muskelknutor, men det kommer inte att krympa tumörer.

Androgener eller manliga hormoner, kan krympa fibroids och lindra symtom. Biverkningar kan dock vara problematiskt och inkluderar fördjupning av röst, viktökning, depression och oönskad hårväxt.

P-piller kan hjälpa till med blödning, men de påverka inte storleken på fibroids.

Icke-kirurgiska ingrepp för muskelknutor

Ett icke-kirurgiska alternativ är myolysis där en elektrisk ström eller laser förstör tumörer och blodkärl som mata dem. Cryomylolysis är liknande, förutom att den använder flytande kväve för att frysa fibroids. Dessa är nyare tillvägagångssätt, så långsiktig effektivitet och biverkningar är fortfarande okänd.

Endometrieablation använder någon av olika typer av energi att förstöra livmoderslemhinnan, avsluta perioder eller minska menstruation. Det kommer inte att förstöra alla fibroids bortom livmoderslemhinnan.

Livmodern artär embolisering mål artärer som foder livmodern genom injektion av små partiklar i dem och skära av blodtillförseln och krympande fibroids.

Fokuserat ultraljud kirurgi är icke-invasiv och använder högenergetiska ljudvågor för att förstöra muskelknutor. Dock är det ett nytt förfarande och de långsiktiga resultaten är okända.

Kirurgiska alternativ

Myomectomy är operation för att avlägsna fibroids. Den bevarar kvinnans förmåga att föda barn, men fibroids kan återvända så småningom. Det kan göras som en buk myometomy, som vanligtvis används för mycket stora eller flera muskelknutor. Laparoskopisk myomectomy görs med små snitt i buken med en smal. Hysteroskopiskt myomectomy sker genom ett scope in genom slidan och livmoderhalsen till livmodern.

Allvarliga symptom och när en kvinna inte vill ha barn, kan en hysterektomi göras för att ta bort livmodern. Sällan, tas äggstockarna bort också. Detta förfarande ger på klimakteriet. Detta är ofta en sista utväg när symtomen avsevärt påverkar kvinnans livskvalitet och hon har inget intresse av bära barn.

Relaterade inlägg