En lista över livsmedel som innehåller socker

En lista över livsmedel som innehåller socker

Det finns många olika livsmedel som innehåller socker, ibland känd som kolhydrater. En kolhydrat är bara en kedja av socker sätter tillsammans, och bryts ner i kroppen när konsumeras. Socker kan komma i många olika former, inklusive bearbetas, honung, agave nektar, sirap och andra former. Här är en lista över vanliga livsmedel som innehåller socker.

Frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker innehåller en socker kallas fruktos och en komplex kolhydrat kallas fiber. Fruktos är rötas snabbt av kroppen och ger en snabb källa till energi. Fiber tar längre tid för kroppen att bryta ner och ger energi över tiden. Frukterna har mer fruktos än grönsaker och ger mer av en energikick.

Bröd och spannmål

Allt gjort med mjöl kan betraktas som en kolhydrat, som bryts till socker i kroppen. Bearbetade, blekt eller vitt mjöl har haft de flesta fiber och näringsämnen bearbetad ur dem, så att de ger snabb energi som kroppen lagrar fett. Fullkorn innehåller långsamma brinnande fiber, som din kropp bryter ner till sockerarter med tiden och ger en längre energiförsörjning.

Mejeriprodukter

Mejeriprodukter innehåller en socker kallas galaktos, och en mer komplex kolhydrat gjord av galaktos och glukos, även kallad disackarid laktos. Av denna anledning även mejeriprodukter märkt "sockerfri" kommer att innehålla en liten mängd naturligt förekommande socker.

Naturliga sockerarter

Naturligt socker innehåller honung, lönnsirap, agave nektar och rårörsocker, samt det socker som finns i frukt och grönsaker. Dessa sockerarter innehåller vitaminer och mineraler, och bearbetas mer effektivt i kroppen, så att de är mindre benägna att lagras som fett och mer benägna att användas för energi. Som socker, bör dessa produkter användas sparsamt som parti av en hälsosam kost.