Växten rik kost

Växten rik kost

En växt-rik kost kommer från hela källor av livsmedel såsom frukt, grönsaker, nötter, spannmål och bönor. Mat från dessa vegetabiliska källor har utmärkta inre och yttre fördelar för din allmänna hälsa och välbefinnande. En kost rik på vegetabilier är en viktig del av en hälsosam kost och ett proaktivt sätt att förbättra och upprätthålla en hälsosam du.

Växt-rik kost komponenter

En växt-rik kost är baserad på en tät fiber och näringsrika kost. Variationen och balans av hälsosamma näringsämnen finns i en växt-baserad kost är potent. Livsmedel från vegetabiliska källor ge kroppen de näringsämnen som behövs för att vara frisk och fungera utan någon av de dåliga fetter, kolhydrater och sockerarter som många andra livsmedel källor innehåller. En växt-rik kost är packat full av viktiga näringsämnen som kroppen mår bra av, som vatten, vitaminer och mineraler, fiber, väsentliga fett (bra fetter) friska äggviteämnet (icke-animalisk källa) hela livsmedel kolhydrater (bra kolhydrater), enzymer, fytokemikalier och antioxidanter. Enligt Förenta staternas Department of Agriculture är en växt-rik kost ogiltig av raffinerad mat populärt i den västerländska kosten och består främst av hela livsmedel som härrör från naturliga källor.

Fördelarna med en växt-rik kost

Antioxidanter och fytokemikalier är två kraftfulla fördelar som en växt-rik kost erbjuder. Antioxidanter finns rikligt i vegetabiliska livsmedel och är kända för att neutralisera och förebygga cellulära skador orsakade av fria radikaler. Enligt Mayo Clinic antioxidanter som betakaroten, vitamin C och E förbrukas lykopen, selen och lutein bättre från mat källor motsatte sig för att komplettera form och kan vara värdefulla i förebyggande av cancer, hjärt-kärlsjukdom, Alzheimers sjukdom och makuladegeneration. Fytokemikalier har också kraftfulla antioxidant egenskaper och cellulära skydd. I tillägg fytokemikalier stimulera produktionen av enzymet och minskar inflammation. Enligt Futurity, kan fytokemikalier också vara fördelaktigt att förebygga "oxidativ stress i kroppen, en process som är förknippade med fetma och uppkomsten av sjukdom." En kost rik på antioxidanter och fytokemikalier kan dra av hjärtat och cellulär hälsa och sänka kolesterol och blodtryck samt minska risken för diabetes och främja viktminskning och underhåll.

Växt-rika livsmedel

Enligt Mayo Clinic är bär en utmärkt växt-rik mat. Blåbär, björnbär, hallon, jordgubbar och tranbär är bland de högsta val. Andra frukter som äpplen (med skal) russin, plommon, avokado Granatäpplen, apelsiner röda druvor och körsbär är också bra val. Råa nötter och frön exempel valnötter, mandlar och sesamfrön och hela korn som brunt ris, quinoa, havre, hela vete och korn är fiber-packade och nyttigt tät val. Bönor, linser och ärter gröna bladgrönsaker och mörkt röda och gula grönsaker är alla en del av en växt-rik kost och stöder god hälsa och välbefinnande.

Gå ekologisk

Att välja växt-rika livsmedel från ekologiska källor är det optimala sättet att få de mest näringsrika hela livsmedel att ge näring och skydda kroppen på cellnivå. Kommer ekologiska eliminerar kemikalier, bekämpningsmedel vaxer och tillsatser som icke-ekologiska vegetabiliska livsmedel kan innehålla. Organisk växt-rika livsmedel är en renare och hälsosammare val att få alla fördelarna som en växt-rik kost innehåller hälsosamma.