Läkemedelsbehandling för kollagen kolit

Kollagen kolit är en kronisk sjukdom som orsakar lös, vattnig diarré. Det anses en inflammatorisk tarmsjukdom eftersom den orsakas av inflammation i tjocktarmen. Kollagen kolit är ofta grupperade tillsammans med lymfatisk kolit och kallas mikroskopisk kolit eftersom diagnos inte kan göras utan en biopsi och mikroskopisk undersökning. Tillståndet är vanligare hos äldre vuxna, och collangenous kolit är vanligare hos kvinnor än män. De flesta fall lösa utan behandling, men vissa människor kan kräva läkemedel eller medicinska ingrepp.

Anti-diarrheal droger

Läkare kommer ofta först be patienter att göra livsstilsförändringar, som kost justeringar, som kan förbättra kollagen kolit symtom. När dessa förändringar inte är effektiva, kan en läkare ordinera en anti-diarré medicinering som Imodium eller Lomotil. Dessa mediciner sakta ner tarm sammandragningar som flytta pallen genom tjocktarmen, som kan minska symtomen vid kollagen kolit. Dessa läkemedel anses vara en effektiv behandling för personer som lider av mild eller måttlig diarré, och de flesta kan använda dem utan allvarliga biverkningar.

Samarin

När anti-diarré mediciner inte effektivt kontrollerar diarré är associerad med kollagen kolit, kan din läkare rekommendera försökande Samarin. Den aktiva ingrediensen i den, vismut, kan hjälpa lindra tarm och kolon irritation som leder till diarré.

Antiinflammatoriska medel

När andra läkemedelsbehandlingar inte fungerar för att styra kollagen kolit, kan en anti-inflammatoriska läkemedel förskrivas för att kontrollera inflammation i tjocktarmen. Första valet är vanligtvis en kortikosteroid, såsom budesonid, eller i allvarligare fall, prednison. Kortikosteroider kan orsaka allvarliga biverkningar såsom gallring huden när de används under lång tid, så de kan endast användas under kortare perioder, oftast inte längre än två månader. Andra alternativ för antiinflammatoriska läkemedel inkluderar metotrexat, mesalamine och sulfasalazin.

Andra behandlingar

I svåra fall av kollagen kolit i vilket läkemedel behandling inte är effektiv, kan kirurgi bli nödvändigt att ta bort delar av tjocktarmen skadas av inflammation. Det är viktigt att Observera dock att kirurgi mycket sällan används som en behandling för villkoret eftersom andra behandlingar är vanligtvis effektiv.