Vad är ett hypertrofiska ärr?

Hypertrofiska ärr uppstå när det finns en överväxt av fibrös vävnad på platsen för en skada. När såret repareras, vävnaden fortsätter att bygga upp och blir en förhöjd ärr. Hypertrofiska ärr kan påverka någon, men de är särskilt vanligt hos personer med mörk hudtoner eftersom mörk hud är mindre sannolikt att läka ordentligt efter en skada, enligt American Academy of Dermatology.

Funktioner

Hypertrofiska ärr kan visas röd och tjock och de utvecklas vanligen inom några veckor efter en skada, enligt University of Chicago Medical Center. De kan vara obekväm eller kliande. Ärrbildning stannar inom ramarna för den ursprungliga skadan.

Betydelse

Hypertrofiska ärr är oftast anses endast kosmetiska problem. När ärrbildning uppstår efter en större skada, såsom en stor brännskada, kan hypertrofiska ärr försvåra rörelse. Ärren kan ibland vara svårt att utrota, och de kan återkomma efter behandling.

Behandling

Hypertrofiska ärr kan bli mindre märkbar utan behandling, men det kan ta ett år eller mer att se förbättring. Kortison på platsen av ärret kan förbättra utseendet på huden, enligt amerikansk osteopatisk College of Dermatology. Kirurgiskt avlägsnande kan vara ett alternativ i vissa fall. Over-the-counter silikon pads och krämer kan också vara till hjälp.

Överväganden

De termer hypertrofiska ärr och keloid används ofta omväxlande, men det finns skillnader. Keloider uppstå när ärrvävnad fortsätter att växa och sprida sig utanför området för den ursprungliga skadan, hypertrofiska ärr inte växa som överdrivet och påverkar endast det skadade området, enligt University of Chicago Medical Center. Hypertrofiska ärr är vanligare än keloider, och de är inte så svårt att behandla.

Varning

Hypertrofiska ärr är inte farliga, men se din läkare för att utesluta mer allvarliga problem, till exempel hudcancer, om du inte är säker på att din hud lesionen är ett ärr. Fullständig borttagning är inte möjligt med något ärr, enligt University of Pennsylvania hälso-och sjukvårdssystemet, så var försiktig med produkter som lovar att helt läka ärr snabbt.