Om cervikal spondylos nacksmärta

Cervikal spondylos är en degenerativ sjukdom som påverkar hals Kotor och leder. Det drabbar både män och kvinnor över 40 års ålder, men utvecklas vanligen hos män vid en tidigare ålder än kvinnor. Enligt MedHelp.org visar 70 procent kvinnor och 85 procent män tecken på cervikal spondylos i en röntgenbild av 60 års ålder.

Definiton

Cervikal spondylos, även kallad cervikal artros, är slitaget av Kotor i nacken som följer med åldrandet. Ben och brosk försämras och bildar ben sporrar, som kan komprimera ryggmärgen och orsaka förträngning av ryggradskanalen. Kompression av nerver kan orsaka tillfällig eller permanent nervskada.

Orsakar

Som människor ålder, spinal och livmoderhalscancer diskar torr ut och förlorar elasticitet och ligament som ansluter ben och muskler i nacken stelna. En nackskador ökar risken för utveckling av cervikal spondylos.

Symtom

Det vanligaste symtomet är smärta och stelhet i nacken. Andra symptom inkluderar stickningar i armar och händer, smärta som strålar ut i skuldra, arm eller bröstet. Vissa människor kan uppleva huvudvärk som finns på baksidan av huvudet. Om ryggmärgen komprimeras, kan det finnas domningar och svaghet i armar och händer.

Diagnosen

Diagnos av cervikal spondylos är baserad på patientens medicinska historia, fysisk undersökning och symptom. Om läkaren misstänker cervikal spondylos, kan han beställa tester för att bekräfta diagnosen. De vanligaste provningarna används i diagnos inkluderar magnetisk resonanstomografi, datortomografi scan och röntgen av nacke. En cervikal myelogram är ett test som används ett speciellt färgämne injiceras i halsen för att identifiera tydligt eventuella avvikelser som till exempel diskbråck eller förträngning av ryggradskanalen.

Behandling

Lindriga fall av cervikal spondylos behandlas med antiinflammatoriska läkemedel såsom ibuprofen, en mjuk eller fast hals stag för att begränsa rörligheten för nacke, och övningar för att stärka nackmusklerna. Svårare fall behandlas med kortison i lederna mellan kotorna och muskelavslappnande. Om det finns för mycket tryck på ryggmärgen, kan läkaren sjukhus patienten för sängläge och dragkraft på halsen. När alla andra behandlingar misslyckas, kan operation behövas.